Archívum - Hírek 2012
  SZILVESZTERI BÁL GÖRÖMBÖLYÖN! 2012
2012. december 31.

MULASSUNK- ÉS BÚCSÚZTASSUK EGYÜTT AZ ÓÉVET! Invitálták a görömbölyieket a szervezők, akik meghallották a hívó szót, hiszen zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház, mivel több mint 150 vendég érkezett a szilveszteri buliba. A vendégeket Hegyi-Kéri Ágnes a Fény Egyesület elnöke, műsorvezető köszöntötte, majd megköszönték azoknak a Görömbölyieknek a munkáját, akik az év során segítették, támogatták Görömbölyt. Dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselő Hegyi István támogató munkájáért mondott köszönetet az Önkormányzat nevében. A köszönet ajándékozás után megkezdődött a vidám szórakoztató zenés műsor, melyben elsőként Dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselő - aki már nem előszőr mutatkozott be a görömbölyieknek énekesként- és partnere Dr. Romhányiné Papp Mária énekelt, Dr. Romhányi Róbert kíséretével. A nagysikerű produkció után Asztalos Júlia, Czeglédi Viktória, majd zárásként Simon Lászlóné (Magdika) szórakoztatta a vendégeket. A kulturális program után felszolgálták az üstben főzőtt görömbölyi töltöttkáposztát, melynek jellegzetessége, hogy gerslivel készült és fele édes- fele kelkáposzta levélbe volt töltve, ízesítésként pedig frissen perzselt sertéskörmöt és fület használtak a szakácsok. A jó ízű vacsorát követően a talpalávalót Daragó István és társa: Balajti Péter szolgáltatta. A fergeteges hangulatú tánc közben pihenésként a vendégek közösen nótáztak Mágocsi Gyula tangóharmónika kíséretével, majd értékes tombolanyeremények sorsolásával és tánccal folytatták a szilveszteri bulit. Támogatók: Miskolc Város Önkormányzata, Ruszin Kisebbségi Önkormányzat, Rukisz Egyesület, Fény Egyesület. A rendezvény fővédnöke: Dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselő.

  MKK - GÖRÖMBÖLYI MŰVELŐDÉSI HÁZ DECEMBERI PROGRAMJAI
2012. december 02.

MŰVELŐDÉSI HÁZ DECEMBERI PROGRAMJAI»
CIVILEK DECEMBERI PROGRAMJAI A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN »
MULASSUNK EGYÜTT SZILVESZTERI BÁL A GÖRÖMBÖLYI MŰVELŐDÉSI HÁZBAN DECEMBER 31-ÉN, HÉTFŐN. 18.00 órától. Vacsora: az immáron hagyományosan készített görömbölyi töltöttkáposzta Műsor: görömbölyi fellépők: Daragó és társa: Balajti operett egyvelegek, magyarnóták tangóharmónika kíséretével. Jegyek válthatók a Görömbölyi Művelődési Házban, 3000.-Ft-os áron! Támogatók: Miskolc Város Önkormányzata, Ruszin Kisebbségi Önkormányzat, Rukisz Egyesület, Fény Egyesület. A rendezvény fővédnöke: Dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselő.

  NÓTÁZZUNK EGYÜTT!
2012. december 29.

2012.december 29-én este első alkalommal gyűltek össze a nótázni szerető Görömbölyik és barátaik a Művelődési Házban.
A nótaesten Hegyi István főszervező köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a rendezvény vezetőjét: Czeglédi Viktória énektanárt.
A nótázókat tangóharmónikán kísérte: Mágocsi Gyula és Dr. Ujaczky Tibor. A jó hangulatú nótázáshoz nem hiányoztak a finom borok, pálinkák és a mangalica zsíros kenyér. A tervek szerint a jövőben havonta legalább egyszer szeretnének nótaestet tartani a szervezők, ahol felelevenítenék a régi dalokat, kellemesen eltöltenének egy estét.

  NÓTÁZZUNK EGYÜTT! 2012.12.29.17.00
2012. december 11.
Az MKK Görömbölyi Művelődési Házban december 29-én, 17 órai kezdettel szeretettel várunk minden nótázni vágyó Görömbölyit.
A nótaest vezetője: Czeglédi Viktória énektanár
Tangóharmónikán kísér: Mágocsi Gyula
Italt, ételt mindenki kedve szerint készítsen! A belépés díjtalan

  JÁNOS NAPI BORSZENTELÉS
2012. december 27.

Karácsony másnapján a Görömbölyi Római Katolikus Templomban a szent- mise keretében a hagyományos János napi borszentelést tartották meg.
A Görömbölyi Kulturális Egyesület Kertbarát csoportja által szervezett eseményre a görömbölyi pincék mélyén érlelődő nedűiket hozták el a gazdák.
Az ember Isten áldását kéri vesszőszenteléskor, szőlővirágzáskor, s az újbor megszentelésekor munkája gyümölcsére.
Köszönjük a Görömbölyi Kertbarátoknak a szervezést, a résztvevőknek a megjelenést.

  NEGYEDIK ADVENTI VASÁRNAP GÖRÖMBÖLYÖN
2012. december 23.

December 23-án, vasárnap 17 órakor meggyújtásra került az adventi koszorú negyedik gyertyája. Ünnepi beszédet mond és a gyertyát meggyújtotta Dr. Nehéz Károly Görömböly városrészének önkormányzati képviselője.
  ADVENTI HANGVERSENY A REFORMÁTUS TEMPLOMBAN 2012.12.23.16órakor
2012. december 11.
Fekete Nándor orgonaművész adventi orgonahangversenye a görömbölyi református templomban.

  GÖRÖMBÖLYI ADOMÁNYOK ÁTADÁSA
2012. december 22.

A Görömbölyi Kulturális Egyesület és a Görömbölyi Általános Iskola szervezésében adományokat gyűjtöttünk a Gönci Gyermekotthon számára. Több, mint száz értékes csomag gyűlt össze, melyeket december 21-én szállítottuk el Göncre, ahol örömmel fogadták. A pakolásban az otthon lakói segítettek. Az ajándékot, a karácsonyi ünnepség keretében adják át részükre. Jó érzés volt látni, hogy ajándékunk olyan helyre került, ahol 50-nél több (3-18 éves korú) arra rászoruló gyerek kaphatta meg. Köszönet mindazoknak, akik adományaikkal támogatták kezdeményezésünket.

  KARÁCSONYI ÜNNEPSÉG AZ ISKOLÁBAN
2012. december 21.

2012. december 20-án délután karácsonyi ünnepséget tartottak a Görömbölyi Általános Iskolában. Az ünnepi hangulatot fokozta a folyosón feldíszített karácsfonyfa, mely alatt sorakoztak az ajándékok. A tornateremben összegyűlt, ünneplőbe öltözött tanulók, tanárok a 4. osztályosok által bemutatott betlehemes ünnepi műsort nagy érdeklődéssel figyelték, melynek végén Balajtiné Szinyei Tünde igazgatónő megköszönte a tanulóknak a szép műsort, és mindenkinek Boldog ünnepeket kívánt..
Köszönet a felkészítő tanító néniknek, Kopasz Gyulánénak és Kiss Krisztinának.

  "AZ ÉN KARÁCSONYOM" CÍMŰ RAJZPÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉSE
2012. december 19.

A Görömbölyi Óvodások számára immár harmadik alkalommal meghirdetett "Az én karácsonyom" című rajzpályázat eredményhirdetésére került sor 2012. december 19-én 16 órakor a Görömbölyi Művelődési Házban.
A teltházas rendezvényen megjelenteket Krecsmárikné Glatz Katalin óvodavezető köszöntötte, majd Dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselő, a pályázat védnöke mondott köszöntőt. Dudás László görög katolikus lelkész közös imája után az óvodások a hagyományoknak megfelelően nagyon színvonalas karácsonyi műsorral köszöntötték a vendégeket. Az ünnepi műsor után Hegyi István a Fény Egyesület képviselője köszöntötte a vendégeket, a versenyző óvodásokat. Az Egyesület által meghirdetett rajzpályázat iránt minden évben nagy az érdeklődés. Ez évben mintegy 55 pályamű érkezett, melyet az óvónőkből álló zsűri értékelt. Hegyi István az óvónők közreműködésével hirdette ki a rajzpályázat eredményeit, a díjakat pedig Dr. Nehéz Károly adta át az óvodásoknak.
Díjazottak lettek:

Nagycsoport Középső csoport Kiscsoport
1.Paszternák Borisz 1. Deák Zsóka 1. Soltész Fruzsina
1. Lukovics Lilla   2. Szabó Dalma
2. Kis Zsombor 2. Tóth Emese  
2. Beszterczy Petra 2. Tokaji Petra  
3. Nováki Hanna 3. Gábor Áron 3.Tóth Vanda

Az első 11 díjazott könyvjutalomban részesült, de valamennyi pályamunkát értékelték, és készítőiket édességgel: csokival, valamint szaloncukorral jutalmazták.
A pályamunkákból rövidesen kiállítást rendeznek a Művelődési Házban.
A rendezvény zárásaként Hegyi István megköszönte az érdeklődők megjelenését, a gyerekeknek az aktív részvételt, és mindenkinek Boldog ünnepeket kívánt.

A pályázat védnöke: Dr. Nagy Kálmán Országgyűlési képviselő
A pályázat védnöke: Dr. Nehéz Károly Önkormányzati képviselő.
Szervezők: Görömbölyi Fény Egyesület, Római Katolikus Egyház, Görög Katolikus Egyház, Református Egyház, Ruszin Kisebbségi Önkormányzat, Rukisz Egyesület, Görömbölyi Borbarát Egyesület, AVE Miskolc Kft.

  HARMADIK ADVENTI VASÁRNAP GÖRÖMBÖLYÖN
2012. december 16.

December 16-án, vasárnap 17 órakor meggyújtásra került az adventi koszorú harmadik gyertyája. Az ünnepségen Szűcs Attila énekelt, ünnepi beszédet mondott: Csőri Bertalan református lelkész.

  FELHÍVÁS GYŰJTÉSRE ! / szórólap»
2012. december 11.

Gyűlnek a csomagok a Görömbölyi Kulturális Egyesület és a helyi általános iskola közösen szervezett akciójára. A hátrányos helyzetű Gönc település gyermekotthonának felajánlott ajándékokat december 20-ig várjuk az iskolában. Köszönjük.

  MÁSODIK ADVENTI VASÁRNAP GÖRÖMBÖLYÖN
2012. december 09.

December 9-én, vasárnap 17 órakor meggyújtásra került az adventi koszorú második gyertyája. A gyertyát meggyújtotta és ünnepi beszédet mondott: Tóth István római katolikus plébános.

  ELSŐ ADVENTI VASÁRNAP GÖRÖMBÖLYÖN
2012. december 02.

A Művelődési Házban és annak udvarán délután 2 órától népi játszóház, gyermek kézműves műhely, bárány, nyuszi, kecske-és vadászgörény simogató várta a kicsiket, majd az egész család táncházban szórakozhatott az Esztenás zenekarral. 17 órakor meggyújtásra került az adventi koszorú első gyertyája a Görömbölyi Művelődési Ház udvarán.

  MIKULÁS NAPI PROGRAM A MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
2012. december 06.

December 6-án, csütörtökön délután 2 órától szánon szállítjuk az óvodás és iskolás gyermekeket a Művelődési Házba, ahol népi táncház a Számadó zenekarral, kézműves műhely, karácsonyfa díszítés várja őket. 15 órától az általános iskolás csoportokat karácsonyi kvíz várja, 16.30-tól pedig az óvodások lépnek színpadra ünnepi műsorukkal. 17 órától a Csodamalom Bábszínház bemutatja Mikulás-Lili az aranyhajú angyalka című játékát, majd a Mikulás névre szólóan adja át a csomagokat a gyerkőcöknek. A csomagokat a szülők névvel ellátva adhatják le a Művelődési Házban, a rendezvény előtti napokban 12-20 óráig.A csomagátadási jegy és a Bábelőadásra a belépő 300Ft/fő.Állandó program:
Bárány, nyuszi és kecskesimogató, karácsonyi kézműves műhely, résztvevők a Golden Retriever Klub gazdijai és kutyusai, forralt bor, sült gesztenye

  AZ ELSŐ ADVENTI VASÁRNAP GÖRÖMBÖLYÖN
2012. december 02.

A Művelődési Házban és annak udvarán délután 2 órától népi játszóház, gyermek kézműves műhely, bárány, nyuszi, kecske-és vadászgörény simogató várta a kicsiket, majd az egész család táncházban szórakozhatott az Esztenás zenekarral. 17 órakor meggyújtásra került az adventi koszorú első gyertyája a Görömbölyi Művelődési Ház udvarán.

  NAGY PELYHEKBEN ESIK A HÓ GÖRÖMBÖLYÖN
2012. december 2. 09.00 óra

  HAGYOMÁNYOS ANDRÁS NAPI DISZNÓTOR GÖRÖMBÖLYÖN
2012. december 02.

Fotó: Papp Zoltán
Fotó: Mezővári Attila

  FELHÍVÁS GYŰJTÉSRE /szórólap»
2012. november 29.

"Dobozba zárt szeretet"
Tisztelt Görömbölyi Lakosok!
A Görömbölyi Kulturális Egyesület a helyi általános iskola támogatásával gyűjtést szervez hátrányos helyzetű gyerekek javára.

A "Dobozba zárt szeretet" címet viselő akcióban résztvevőket a következő gyakorlati tudnivalókról tájékoztatjuk:

  • az ajándékokat cipős dobozba csomagolva, átkötve kérjük elkészíteni,
  • a doboz tetején legyen feltüntetve, hogy milyen korú és nemű gyereknek készült
  • a csomag tartalma lehet játék, könyv, írószer, édesség stb.
  • pár kedves mondattal, vagy egy szép idézettel tegyük teljessé a megajándékozott gyerekek örömét.

A csomagok gyűjtőpontja a Görömbölyi Általános Iskola, ahol a portán, reggel 7 órától, délután 17 óráig adhatják le adományukat.
Az akció december 20 -ig tart.
Ajándékaikat Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű térségébe, az abaúji Gönc gyermekotthonába kerülnek. Reméljük örömet okozunk a nem családban nevelkedő gyerekek számára.
Ajándékozni jó!
Segítőkészségükre számítva várjuk adományaikat

Görömbölyi Kulturális Egyesület
Görömbölyi Általános Iskola vezetősége

  ADVENTI HANGVERSENY A REFORMÁTUS TEMPLOMBAN 2012.12.23.16óra
2012. november 27.

  ÜNNEPI ALKALMAK A REFORMÁTUS TEMPLOMBAN
2012. november 1.

11.08-09-10-én 17 órától
Bűnbánati Istentisztelet a templomban.
11.11-én 10 órától Új borért hálát adó Istentisztelet és Úrvacsora a templomban.
12.21-én 17 órától
A három felekezet közös készülése a Görög Katolikus templomban
12.22-én 17 órától
Bűnbánati Istentisztelet a templomban.
12.23-án 16 órától
Fekete Nándor orgonaművész adventi orgonahangversenye a templomban.
12.24-én 16 órától
Ünnepi Istentisztelet a gyermekek szolgálatával a templomban.
12.25-én 10 órától
Ünnepi Istentisztelet és Úrvacsora a templomban.
12.26-án 10 órától Ünnepi Istentisztelet a templomban.
12.31-én 16 órától Hálaadó Istentisztelet a templomban.
2013.01.01-én 10 órától Ünnepi Istentisztelet a templomban.
Csőri Bertalan lelkipásztor

  MKK GÖRÖMBÖLYI MŰVELŐDÉSI HÁZ
NOVEMBERI PROGRAMOK

2012. november 05.

november 16., péntek RETRO HÉTVÉGE A 80'-as ÉVEK ZENÉIVEL
Kapunyitás 20 óra.
Jegyek a Művelődési Házban válthatók!
november 23., péntek
VASS ALBERT IRODALMI EST
Csillagvirágok címmel Csabai János színművész előadásában. Kapunyitás: 18.30
Jegyek a Művelődési Házban válthatók!
november 24., szombat EZOTERIKUS NAP
Ezoterikus témáju előadások, szolgáltatások, árusok
Részletes program a Művelődési Házban kapható
Kapunyitás 10 óra
Jegyek a Művelődési Házban válthatók!
november 28., szerda BORBARÁTKOZÁSOK
Kezdés: 18 óra
  RENDSZERES PROGRAMOK LETÖLTHETŐK»

  Emlékezés az első görömbölyi református gyülekezetre
2012. október 28.

A Miskolc-Görömbölyi Református Egyházközségben október 28-án 10 órától ünnepi istentiszteleten emlékeztünk meg arról a 400 évvel ezelőtti eseményről, melynek során a már több évtizede Csaba leányegyházaként működő református vallású gyülekezet, 1612-ben anyaegyházzá, azaz önálló egyházközséggé szerveződött, és így élt közel 100 esztendeig.
Erre az alkalomra emlékezve a templomkertben emlékoszlopot állított a gyülekezet.
Az ünnepi istentiszteleten Zupkó Bence, Ady Endre: Istenhez hanyatló árnyék, Eperjesiné Bolykó Mária pedig Reményik Sándor: A fordító című versét mondta el. A gyülekezeti éneklést dr. Szádvári Gábor orgonán, Bohos Tibor trombitán kísérte. Az emlékoszlop anyagát Lezák Sándor erdész Atyánkfia adományozta méretre szabva, és ideszállítva. Az emlékoszlop tervezője Eperjesi Szabolcs építész tetsvérünk, a faragás munkáját Juhász Zoltán kisgyőri fafaragó mester készítette. Az oszlopon elhelyezett táblák feliratozásában Szepesi Balázs Atyánkfia volt a segítségünkre.
Az emlékoszlop szállítását és elhelyezését a gyülekezet presbiterei végezték.
Az emlékoszlop állításához nyújtott minden segítséget ezúton is hálás szívvel köszönünk meg.

Csőri Bertalan lelkipásztor
MEGEMLÉKEZÉS szövege letölthető»

  HALLOWEEN PARTY A GÖRÖMBÖLYI ISKOLÁBAN
2012. október 26.

  ÜNNEPI ALKALMAK A REFORMÁTUS TEMPLOMBAN
2012. október 18.

10.23-án
Ünnepi Istentisztelet és megemlékezés a Görög Katolikus templomban 17 órától.
10.27-én Presbiteri napot tartunk
10.28-án
Ünnepi Istentiszteleten emlékezünk meg az első görömbölyi református gyülekezet anyaegyházzá válásának 400. évfordulójáról, 10 órától a templomban.Erre a történelmi eseményre emlékezve emlékoszlopot állítunk a templomkertben.
10.31-én
Reformáció ünnepén ünnepi Istentiszteletet tartunk a templomban 10 órától.
11.08-án
Bűnbánati Istentiszteletet tartunk a templomban 17 órától.
11.09-én
Bűnbánati Istentiszteletet tartunk a templomban 17 órától.
11.10-én
Bűnbánati Istentiszteletet tartunk a templomban 17 órától.
11.11-én Istentisztelet és Úrvacsora a templomban 10 órától.
Csőri Bertalan lelkipásztor

  KIÁLLÍTÁS: A hatvanas-hetvenes évek hétköznapjai
2012. október 18.

A Görömbölyi Általános Iskola az 1956-os megemlékezés kísérő rendezvényeként kiállítást szervezett.
A címe: A hatvanas-hetvenes évek hétköznapjai.
A kiállított tárgyak szüleink, nagyszüleink világába kalauzolnak el minket. Használati tárgyai, hangulata a régi idők emlékeit idézik fel bennünk. A kiállítás megtekinthető október 20-, 24-, 25-, 26-, 27-én 15.30-17.00 között.

  300 ÉVES GÖRÖMBÖLY JUBILEUMI RENDEZVÉNYSOROZAT és SZÜRETI NAPOK /Képek a harmadik napról
2012. október 08.

  300 ÉVES GÖRÖMBÖLY JUBILEUMI RENDEZVÉNYSOROZAT és SZÜRETI NAPOK /Képek a második napról
2012. október 06.

A GÖRÖMBÖLYI PINCEGAZDÁK
Görömböly újratelepítésének 300 évfordulója alkalmából
összeházasított borok adományozói
Z Burján Ferencné
Dr. Rády István
Sajgó Tamás
Üveges János
Ducsai Család
Tóth Ferenc
Ujaczky Tibor
Nagy Zsolt
Dr. Farkas Attila
Szunyog Tibor
Kovácsné Drabant Katalin
Lukovics József
Timkó Tibor
Dr Szunyog Tibor
Lukács János
Molnár István
Suga István
Héjja János

  300 ÉVES GÖRÖMBÖLY JUBILEUMI RENDEZVÉNYSOROZAT és SZÜRETI NAPOK /Képek az első napról
2012. október 05.

  2012. október 5-7-én: 300 ÉVES GÖRÖMBÖLY JUBILEUMI RENDEZVÉNYSOROZAT és SZÜRETI NAPOK
2012. szeptember 28.

2012. október 5-6-7-én, három napos rendezvénysorozattal emlékeznek Görömbölyön a városrész betelepüésének 300-ik évfordulójára, és megünneplik a hagyományokkal rendelkező görömbölyi borkukltúrát. Az 1700-as évek elején pestisjárvány pusztított a településen, amely akkor kis híján teljesen kihalt és elnéptelenedett. 1712-ben görög katolikus ruszin családokkal népesítették be a települést, mely 1950 óta közigazgatásilag Miskolchoz tartozó közkedvelt kertvárosrész. Október 5-6-7-én az egyházi ünnepekhez kapcsolódó programok (búcsú) mellett – a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft szervezésében a helyi művelődési házban és annak udvarán szórakoztató programok, népi bemutatók lesznek és felelevenítik a régi hagyományokat is.
A jubileumi rendezvénysorozat felvonulással veszi kezdetét október 5-én, pénteken délután 3 órától. Az ünnepélyes megnyitón Kriza Ákos polgármester mond beszédet, majd Tóth Arnold – aki maga is görömbölyi – ismerteti a városrész történetét. A görömbölyi festők legszebb képeinek kiállítását Kákóczki András, a Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing Osztály osztályvezetője nyitja meg. A napot egy szüreti batyus bál zárja a Görömbölyi Művelődési Házban.

Október 6-án, szombat délelőtt a Görömbölyi Borbarátok Egyesülete elkészíti a városrész 300 éves jubileumi étkét/görbuc= görömbölyi slambuc/, melyből 300 adagot szét is osztanak majd. Összeállítják ugyanakkor a görömbölyi pincegazdák borát is. Ezen a napon avatják a jubileumi emléktáblát, majd a Görömböly régen és most című utcatérképet. Este megemlékezést tartanak a görömbölyi elhunytakról, de természetesen nem feledkeztek meg az aradi vértanúkról sem. Éjszakai megemlékezést tartanak a kopjafánál, ahová a tömeg fáklyákkal a kézben vonul majd a Szolártsik térről.

Vasárnap veterán autósok felvonulása és Esztenás táncház színesíti a programot, majd este tábortűz zárja a jubileumi sorozatot. Mindhárom nap lesznek állandó programok, többek között pónilovagoltatás, népi játszóház, csacsifogat és kirakodóvásár.
Fővédnök: Kriza Ákos polgármester. Támogatók: Csöbör Katalin és Nagy Kálmán országgyűlési képviselő, Nehéz Károly önkormányzati képviselő, valamint a Görömbölyi Görög Katolikus Egyház, és több egyesület.

  ŐSZI LOMTALANÍTÁS
2012.október 1.

2012.10. 09. Görömböly: Ács, Asztalos, Bacsinszky A., Bádogos, Beniczky L., Bizony Á., Bognár, Borbély, Cseresznyés, Csermák A., Cukrász, Dapsy L., Deák F., Déli, Doháy, Egyetértés, Erzsébet kir., Eszperantó, Esztergályos, Farkas A., Görgős, Harsányi, Kaffka M., Kárpitos, Kovács, Kozma A., Kőműves, Lakatos, Lavotta, Pesti, Pöltenberg E., Rózsavölgyi, Simándy P., Szabó E., Szabó Z., Szolártsik tér, Szűcs S., Tégla, Vízirózsa.
2012.10.11.
Görömböly: Ághegy , Apátsági, Cserép, Felhő, Fuvola, Ginzery S., Hordó, Lehár F, Madár, Meredek köz, Szabó K., Szőlő, Tapolcai, Tárogató, Temetőalja, Templomhegyi, Tücsök.

  BORBARÁTKOZÁSOK
2012. szeptember 28.

Minden hónap utolsó csütörtökén 18.00-tól a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete összejövetelt tart tagjai és az érdeklődők számára a Görömbölyi Művelődési Házban. E találkozások alkalmával a Borbarátok neves szakemberek segítségével szeretnék közkinccsé tenni a szőlészettel, borászattal, pálinka készítéssel kapcsolatos ismereteiket és fórumot biztosítani az említett témákhoz hozzászólni kívánó szakemberek és látogatók számára.
Az első alkalommal - 2012. szeptember 27-én - a szüretről és a szőlőben teendő őszi feladatokról tartott előadást Dr. Farkas Attila és Kovács András. A beszélgetés során szóba került az is, hogyan lehetne még látogatottabbá tenni a görömbölyi pincéket, a pincesort, megismertetni a görömbölyi borokat. Elképzelések vannak, viszont a megvalósításhoz nagy összefogásra lesz szükség, mind a görömbölyiek, mind pedig a pincetulajdonosok részéről, hogy feltárják és bemutassák Görömböly rejtett kincseit.

  XX. GÖRÖMBÖLYI ŐSZ 2012. szeptember 20-23.
2012. szeptember 23.

  XX. GÖRÖMBÖLYI ŐSZ 2012. szeptember 20-23.
2012.szeptember 18.

Alapította: a Görömbölyi Kulturális Egyesület 1993-ban
SZEPTEMBER 20 CSÜTÖRTÖK

Görömböly városrész Mobilitási Napja
Helyszín: a Görömbölyi Általános Iskola előtti sportpálya
6.30 - 8 óra Gurulj a suliba, munkahelyre!
Kerékpáros reggeli az iskolába, munkába indulók számára.
13 - 18 óra Pontgyűjtő játék, ügyességi közlekedési vetélkedők, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával, nyúlmotorral - óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak, felnőtteknek.*KRESZ-társas * Tekerj egy turmixot!
* Csacsi fogatolás * Kerékpáros csúzlizda * Aszfaltrajzverseny * Parkolj és hordozz! * Mozdulj velünk: trambulin, twister, dominó, marokkó, óriás darts, tollas, pingpong, egyensúlyozó heveder, mobil kötélpálya * Pedelec elektromos kerékpár kipróbálása* Szerelj magad, segítünk! * Szerencsekerék * Ökológiai lábnyomszámítás* Zöld stand: zöld háztartás, környezetbarát termékek * Veterán busz közlekedéstörténeti kiállítás.
17.30 óra CRITICAL MASS - kényelmes városrészi kerékpáros felvonulás, mellékútvonalakon, szervezői kísérettel, kerékpáremeléssel.
SZEPTEMBER 21 PÉNTEK
17 óra ÜNNEPI MEGNYITÓ
Közreműködnek: a Görömbölyi Népdalkör
Köszöntőt mond: Tóth Arnold muzeológus
Zárógondolatok a ruszin emlékhelynél: Dr. Kárpáti László muzeológus
Helyszín: Erzsébet emlékkő (Harsányi úti elágazás)
17.30 óra Tisztelgő gyertyás menet
Görömböly újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából
Útvonal: az Erzsébet emlékkőtől a görömbölyi pincesorra.
Kérjük, hogy gyertyát, mécsest mindenki hozzon magával!
20 óra Éjszakai túra a Leányvárhoz
Indulás a Görömbölyi pincesorról. Vezeti: Balogh Sándor
SZEPTEMBER 22 SZOMBAT

Piknik a Görömbölyi Pincesoron
Műsorvezetés: a magyarzenesz.hu műsorvezetői
10 óra "Az ősz ízei" Főzőverseny. Nevezés: a helyszínen 10 óráig.
11 óra "Ki a legény a gáton" – Hétpróba gyerekeknek, felnőtteknek
Íj típusok bemutatója
11 óra lovagoltatás
11 óra Fegyverbemutató, repülőgép szimulátor, a katonai pálya bemutatása a Magyar Honvédség 4-es számú Katonai Igazgatási Iroda közreműködésével
12 óra Borverseny. Nevezés a helyszínen: Szunyog Tibor pincéje előtt Borok leadása: 10–11 óráig. Nevezési díj: 1000 Ft
13 óra Hagyományőrző ügyességi játékok kicsiknek és nagyoknak.
Játékos családi vetélkedő
14 óra Görömbölyi óvodások műsora
14 óra Mustkóstoltatás
14.15 óra Hudák Dániel néptáncos műsora
14.30 óra A főzőverseny eredményhirdetése
15óra Bukovenszki Gábor GTC világszövetség fekve nyomó világbajnok bemutatója
15.30 óra Enemies együttes műsora
16 óra Borverseny eredményhirdetése
16.30 óra "925" zenekar koncertje
17.30 óra A Görömbölyi Színkör bemutatja "Az ördög”"című vásári komédiát
18 óra Zumba bemutató
18.30 óra Crazy Bike Machine együttes koncertje
19.30 óra Tábortűz
SZEPTEMBER 23. VASÁRNAP
7 óra Kispályás labdarúgó torna. Helyszín: Görömbölyi Általános Iskola. Nevezés a helyszínen
8.30 óra Római katolikus szentmise. Helyszín: a római katolikus templom
10 óra Református Istentisztelet. Helyszín: a református templom
Görömbölyi forgatag. Helyszín: A Görömbölyi Általános Iskola előtti sportpálya
14 óra Szüreti lovas felvonulás Görömböly utcáin
Kézműves és őstermelői vásár a Kovács utcában.
14.30 óra Játszóház
14.30 óra Mackó kiállítás. A kiállított tárgyak átvétele pénteken 15 óráig Ildikó néninélaz iskolában.
15 óra Görömbölyi Pöttömök-játszóház
15 óra Történelmi séta Görömböly 300 éves újratelepítésének évfordulójára
Gyülekező: A Görömbölyi Általános Iskola előtt
Vezeti: Dr. Kárpáti László muzeológus és Eperjesi Szabolcs építész
15 óra Kisállat simogató
15.15 óra Mese előadás
16 óra Görömbölyi Népdalkör előadása
16.15 óra Görömbölyi Gyermek hagyományőrző-néptánc csoport műsora
16.30 óra Görömbölyi emlékek – Demjén István szemével
Helyszín: Szent Rita terem
16.30 óra Kutyások bemutatója
17 óra Karate bemutató
17.20 óra A Görömbölyi Színkör bemutatja "A pap meg a kántor" című
vásári komédiát
17.45 óra Az Esztenás együttes műsora és táncház Barsi Csabával
18.45 óra A Vain Parrots zenekar koncertje
19.15 óra Utcabál - közreműködik Seres Zsolt és Adrienn: BONUS TRACK
21 óra Tűz zsonglőrök bemutatója
KIÁLLÍTÁSOK
• Mezőgazdasági termékbemutató
HAGYOMÁNYOSAN készített SZILVALEKVÁR kóstolás
• Régi kötények és surcok
Várjuk a görömbölyi gazdák és háziasszonyok termékeit a Szunyog Tibor pincéje előtti területen szombaton reggel 8 és 9 óra között.
A kiállítások megtekinthetők: szombaton 10–18 óráig
Vendéglátás
• Szombat
"Az ősz ízei" Főzőverseny
A verseny ideje:
2012. szeptember 22. szombat délelőtt
Helyszín: Görömbölyi Pincesor, zsűrizés: 13 órától, eredményhirdetés 14.30 órakor
Nevezni lehet: a helyszínen 10 óráig.
Tudnivalók: az ételkészítés, tűzrakás valamennyi kellékéről és hozzávalójáról a versenyzőknek kell gondoskodni. A zsűri bírálatkor értékeli az egyéni, stílszerű tálalást és a kedves kínálást is. a rendezvény ideje alatt Büfé működik a helyszínen.
Vasárnap 16 órától szüreti babgulyás
Helyszín:
a Görömbölyi Általános Iskola előtti sportpálya
Gulyásjegyek megvásárolhatók szeptember 22-ig a Rendezvények házában Matildkánál.Ára: 600 Ft. A rendezvény ideje alatt Büfé működik a helyszínen.

  Református egyház gyülekezetének programjai 2012.július- augusztus
2012.július 1.

07.02-08-ig gyermekhét a gyülekezeti teremben, 9 órától 14 óráig.
08.20-án 17 órától ünnepi megemlékezés és Istentisztelet a Templomdombon
08.23-án 18 órától bűnbánati Istentisztelet a templomban.
08.24-én 18 órától bűnbánati Istentisztelet a templomban.
08.25-én 18 órától bűnbánati Istentisztelet a templomban.
08.26-án 10 órától az új kenyérért hálát adó Istentisztelet,és Úrvacsora a templomban
Csőri Bertalan lelkipásztor

  A Nemzeti Összetartozás Napját ünnepelték a görömbölyi iskolában
2012 június 5.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.
Országszerte és a határon túl is megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásáról. A 2012. június 4-i iskolai kirándulás miatt a görömbölyi iskolában 2012. június 5-én ünnepelték a Nemzeti Összetartozás Napját, egy rendkívüli történelem óra keretében. A megemlékezés során filmvetítéssel visszatekintettek a múltba, felidézve a TRIANONI SZERZŐDÉST és a HONFOGLALÁST.
A Haza-Húzó Ijász Egyesület 2 tagja: Id. ÉS Ifj. Keresztesi László honfoglaláskori öltözékeket és fegyvereket, azok használatát mutatta be az érdeklődő iskolásoknak és tanároknak.

  III. GÖRÖMBÖLYI KURUC VIGASSÁG 2012. május 26. GÖRÖMBÖLYI PINCESOR
2012. május 10.

Programok
Kuruc étkek főzőversenye
Kuruc étkek főzőversenye
Jelentkezési lap

  SINGING PARTY 2012
2012. május 5.

SINGING PARTY néven könnyűzenei énekversenyt hirdetett meg immár II. alkalommal a Szilágyi Dezső Általános és Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola. Az először mindössze iskolai, majd városi méretű verseny mára regionális érdeklődésűvé fejlődött. A versenyre több miskolci, illetve Miskolc környéki általános iskolából jelentkeztek tanulók. Az elődöntő már április elején lezajlott, a döntőre pedig 2012. május 04-én (pénteken) 17.00-kor került sor a Görömbölyi Közösségi Házban.
A döntőbe 23 diák jutott be színvonalas produkciójával.
A versenyzők két korcsoportba mutatták be produkcióikat: külön az alsó, és külön a felső tagozatos tanulók. A versenyzők teljesítményét szakavatott zsűri értékelte, akik segítő szándékú tanácsokkal látták el a fiatal tehetségeket, illetve dicsérték a "profi művész palántákat".

Zsűri elnöke: Eperjesi Erika művésznő, önkormányzati képviselő
Zsűri tagjai:

  • Dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselő
  • Jurákné Veres Ágnes tanárnő
  • Dávid Gyöngyi tanárnő

A rendezvény fő szervezője és műsorvezetője: Virányi Zsolt

  REFORMÁTUS EGYHÁZ MÁJUS-JÚNIUSI GYÜLEKEZETI ALKALMAK
2012. április 29.

- Május 6-án, az Édesanyák vasárnapján ünnepi Istentisztelet 10 órától a templomban.
- Május 17-én, Áldozócsütörtökön ünnepi Istentisztelet 10 órától a templomban.
- Május 24-én, 18 órától bűnbánati Istentisztelet a templomban.
- Május 25-én, 17 órától közös pünkösdi készülés a Görög Katolikus templomban.
- Május 26-án, 18 órától bűnbánati Istentisztelet a templomban.
- Május 27-én, Pünkösd I. napján 10 órától ünnepi Istentisztelet és Úrvacsorai közösség 10 órától a templomban.
- Május 28-án, Pünkösd II. napján 10 órától ünnepi Istentisztelet a templomban.
- Június 3-án, 10 órától konfirmáció a templomban.
- Június 10-én, 10 órától tanévzáró Istentisztelet a templomban.

Csőri Bertalan református lelkipásztor

  FAÜLTETÉS GÖRÖMBÖLYÖN
2012. március 24.

2012.március 24-én Dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselő kezdeményezésére és tevőleges aktív közreműködésével fákat ültettek a görömbölyi buszvégállomás körforgalmi területén helyi önkéntesek összefogásával. A faültetés azzal a céllal került megszervezésre, hogy a végállomás környezetét szebbé, barátságosabbá varázsolják az örökzöld csemetékkel, illetve a környező pincesorról, több kiemelkedő görömbölyi rendezvényhelyszínről kellemes panoráma táruljon a környékre látogatók szeme elé.
A Zalaegerszegről felajánlásból származó közel 60 db, mintegy 120.000.-Ft értékű sövénytuját, valamint a körforgalom közepére ültetett eperfa csemetét kellemes, napsütéses időben, vidám hangulatban ültették a görömbölyiek annak reményében, hogy már a közeli nyári hónapokban is széplátványt eredményez a munkájuk gyümölcse.

  MÁRCIUS 15-I ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS
2012. március 15.

2012. március 15-én csütörtökön 16 órától ünnepi megemlékezést tartottak Görömbölyön az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulójának tiszteletére.

A Lavotta és az Erzsébet királyné utca kereszteződésében található kopjafánál tartott ünnepi megemlékezést követően koszorút helyezett el a kopjafánál: Görömbölyi Kulturális Egyesület, Történelmi Egyházak, Ruszin Kisebbség, Görömbölyi Polgárőrség, Rákóczi Szövetség képviselői és magán személyek.

  NŐNAPI KÖSZÖNTŐ!
2012.március 2.BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁNUNK

MINDEN KEDVES HÖLGY OLVASÓNKNAK!

SZERKESZTŐSÉG

  ISTENTISZTELET ÉS ÜNNEPI ALKALMAINK MÁRCIUSBAN ÉS ÁPRILISBAN
2012.március 2.

Március 1-én, 2-án, és 3-án 17 órától bűnbánati Istentisztelet a templomban.
Március 4-én, böjt 2. vasárnapján 10 órától
Istentisztelet és Úrvacsora a templomban.
Március 11-én 10 órától a
Sajósenyei Szeretetotthon szolgálata a gyülekezetben és Berde Szilárd, Magyarókerekei lp. szolgálata.
Március 15-én
ünnepi megemlékezés 16 órától a kopjafánál, ünnepi Istentisztelet a Görög Katolikus templomban 17 órától.
Április 1-én, Virágvasárnap 10 órától
ünnepi Istentisztelet a templomban.
Április 3-án, Nagykedden 17 órától
a három felekezet közös húsvéti készülése a Görög Katolikus templomban.
Április 5-én 18 órától
bűnbánati Istentisztelet a templomban..
Április 6-án Nagypénteken 10 órától
ünnepi Istentisztelet a templomban.
Április 7-én 18 órától
bűnbánati Istentisztelet a templomban.
Április 8-án, Húsvét I. napján
ünnepi Istentisztelet és Úrvacsora a templomban.
Április 9-én, Húsvét II. napján 10 órától
ünnepi Istentisztelet a templomban.

Csőri Bertalan
református lelkipásztor

  II. GÖRÖMBÖLYI FORRALT BOR ÉS TEPERTŐ NAP
2012. január 31.

 
A videót készítette: Teleki Lajos
Az elmúlt évi rendezvény sikerén felbuzdúlva, a görömbölyi borászati kultúra hírnevét öregbítve, hagyományteremtő céllal ez évben is megrendezte a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete a FORRALT BOR ÉS TEPERTŐ NAP-ot. 20-án nagy izgalommal, és sok bosszúsággal készítették a sátrakat a Közösségi Ház előtti téren. Az izgalom jogos volt, mert amit felépítettek este, azt a szél rövidesen a patakba, illetve annak partjára borogatta éjjel. A 21-i reggeli kezdés sem lett sokkal vidámabb, mivel párás, ködös, csípős hidegre ébredtek Görömbölyön. De minden bosszúság után megtörtént a csoda, a rendezvény 10 órai kezdésére kisütött a nap és így Vajtó László műsorvezető már vidáman, tavaszias hangulatban köszöntötte a versenyzőket és a folyamatosan érkező vendégeket.
A kellemes időben a város szinte minden területéről érkeztek érdeklődők. A 4-es busz zsúfolásig megtelve érkezett a városrészbe, de a helyiek is szépszámmal sétáltak ki a térre. A hazaiak mellett a vendégek között találkozhattunk hollandokkal és franciákkal is, akik nagyon ötletesnek minősítették a rendezvény fő tartalmát, hangulatosnak a környezetet és színvonalasnak a színpadi produkciókat. A színpadi programok mellett a Közösségi Házban gyerekeket játszóház várta. A vendégek az utcai árusok változatos kínálatából, mézet, ínyenc lekvárokat, teákat, fonott kosarakat, faragott praktikus eszközöket, ékszereket, ruhaneműket válogathattak. Közben a tér peremterületén a bográcsokban készítették a 3 fős versenyző csoportok a forralt borokat, a szigorú zsűri pedig kóstolgatta a finom nedűket. A verseny győztese a MIKOM Kft. lett, akik sem borásznak, sem vendéglátósnak nem igazán mondhatók, de a borok, és ezen belül is a forralt bor és tepertőnap fő reklámozói voltak, melynek eredményét a nagy számú vendégserek bizonyította. Az összejött baráti társaságok versenyen kívül is készítettek finomabbnál-finomabb, illatosnál-illatosabb forral borokat, teákat, sütötték a tepertőket, tárcsán húsokat, kínálták a hurkát és a kolbászt, de több sátorban finom pálinkákkal is meglepték a barátokat. Az ínyencek csokoládés szökőkút finomságait, és különböző sajtféleségeket is fogyaszthattak. A jó hangulathoz tehát minden adott volt, a változatos gasztronómiai kínálathoz a színpadon is változatos események, produkciók váltották egymást. A délutáni program a helyi egyházak közreműködésével Ökumenikus Vince Napi Vesszőszenteléssel indult, majd a kulturális programok keretében a helyi óvodások, folklór csoportok, néptánc-és népdalkörösök, fiatal tehetségek, a Miskolci Francia Intézet amatőr dalkórusa francia bordalokkal szórakoztatta a vendégeket. Az estére vidám hangulatba került közönség nagy érdeklődéssel fogadta Bohemian Betyars zenekar fergeteges koncertjét, ahol a zenére már több vendég vidáman ropta a táncot. A sok támogatónak köszönhetően a nagy sikerű rendezvénnyel elégedettek lehettek a Borbarátok, mert az idő is jó volt, a tepertő és a forralt bor is jól fogyott , és a vendégek pedig a következő évi viszontlátás reményével távoztak.

  GYÁSZHÍR
2012. január 20.

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Burján Ferenc, Miskolc MJV Ruszin Kisebbségi Önkormányzatának Elnöke, a Görömbölyi Ruszin Pincemúzeum megálmodója és megvalósítója 2012. január 16-án, életének 62. évében tragikus hirtelenséggel, balesetben elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése 2012. január 23-án délelőtt 11 órakor lesz a Miskolc-Görömbölyi temetőben, görög katolikus szertartás szerint.
Drága emléke szívünkben örökké él!

RUKISÖSZ Közhasznú Egyesület

  PROGRAM A KÖZÖSSÉGI HÁZBAN
2012. január

Január 27-én
17 óra
A Szilágyi Dezső Általános Iskola karaoke énekversenye

  II.GÖRÖMBÖLYI FORRALT BOR ÉS TEPERTŐ NAP
2012. január 7..

2012.

január 21.

Közösségi Ház

előtti téren
10.00
Gyülekező, baráti beszélgetés, versenyzők köszöntése, tájékoztatása, elhelyzése
11.00
Köszöntő. A Forralt Bor Verseny szabályainak ismertetése, a verseny indítása
11.30
Görömbölyi óvodások műsora
12.00
I. Görömbölyi Ökumenikus Vince Napi Vesszőszentelés
12.30
Gyermek néptánccsoportok előadása
13.00
Tapolcai Vegyes Kórus bordalokat énekel
13.30
Görömbölyi Színkör komédiája
14.00
Görömbölyi Népdalkör előadása
14.30
A magyarzenesz.hu felfedezettjeinek műsora
15.00
Merényi Ákos és Mitró Noémi akusztikus koncertje
16.00
Forralt Bor Verseny eredményhirdetése
17.00
Kovács Nóri előadása (Motiva, Balkan Fanatik énekesnője)
18.00
Bohemian Betyars zenekar koncertje
 
Műsorvezető: Vajtó László
Jelentkezési lap a forralt bor versenyre pdf» word»
A színpadi programok mellett a Közösségi Házban gyerek játszóház (12.00-16.00) . Vendégeink válogathatnak az utcai árusok kínálatából, valamint lehetőség lesz a disznótorhoz kapcsolódó ételek, tepertő, különleges forralt borok és pálinkák kóstolására. A rendezvényre a belépés ingyenes.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a
Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete
 
FORRALT BOR VERSENY FELTÉTELEI ÉS SZABÁLYAI
A versenyen min.3 fős csapatok vehetnek részt, lehetőleg kosztümös öltözetben.
Nevezési díj: 3.000.-Ft. A díj ellenében a rendezőség 10 liter bort biztosít a csapatok részére melyet a résztvevők az általuk hozott cukorral, fűszerekkel, gyümölcsökkel ízesítenek.
A forralt bor melegítéséhez szükséges eszközöket (bogrács, merőkanál, állvány, gázégő vagy fa) a versenyzők hozzák magukkal, a rendezőség csak a helyet biztosítja.
A forralt borokat szakmai zsűri értékeli az ízesítések alapján, továbbá közönségdíj is kiadásra kerül a kóstolónak kimért mennyiségek alapján. Kóstolás a helyszínen megvásárolható poharakban támogató jegyek ellenében.
Jelentkezés és információ: Tel: 06-20-923-3098,
E-mail: gorboregy@gmail.com
www.facebook.com/gorombolyi.borbaratok
www.gorbe.eu

 

Reklám


Iskolai alapítvány
Adó 1%
Görömböly Sportpályájáért Alapítvány
3516 Miskolc, Kovács út 1.
Adószám:
18411247-1-05

 
Képek

 

 

 

© 2007-2019 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.